Zašto je VO potreban videu ?

Zamislite onaj trenutak kada vam netko bez puno okolišanja u kratkim crtama, na jasan način i ugodnim glasom da odgovor na vaše pitanje? Nije nemoguće, ali u današnjoj kakofoniji gdje svatko zna sve i svi su vrsni, bez puno podpitanja, zvuči mrvicu nerealno, postajem skeptična. Hvala ženi koja mi je nekoć bila urednica, vječno je upozoravala na upravo ovaj problem, samo što nažalost nikad od nje nismo doznali kako se to točno postiže. Sva sreća postoje edukacije, interneti i ljudi s bogatim iskustvom i istančanim skilom za prenošenje znanja. Prave riječi, pravo vrijeme točno odgovarajućim tonalitetom koji će izazvati emociju koja se traži – tu leži moja strast. Nešto potpuno drugačije i čudesno se događa u našem organizmu, ili preciznije mozgu kada se spoje glas i vizualni podaci: kognitivno opterećenje postaje manje i naš mozak puno brže obrađuje informacije. To se naziva dvostrana hipoteza i predmet je istraživanja u multimedijalnom svijetu. Sjajno je objašnjeno u videu koji sam objavila niže, za sve one koji bi željeli saznati više.

Ukoliko se stvara video, odabir glasa najviše ovisi o željenoj ideji poruke. Osobi sitnije građe ne pristaje jednak kroj kao onoj krupnije građenoj. Istom mišlju se možemo voditi pri odabiru odgovarajućeg vokala. Za neke jednostavne pojmove koje određeni video sadržava glas može biti neophodan. U stvari, odsutnost glasovnog dijela jedne priče može prenijeti osjećaj nepotpunosti ili čak banalizirajuće jednostavnosti (čest problem kod vokala koji svaku reklamu čitaju na isti način), iznimka su mini remek djela koja nas u samo nekoliko minuta ostave bez teksta, gdje je kompletna emocija, ideja, priča, koncept, usluga dočarana vizualno.

Većina videozapisa koje konzumiramo servira složene poruke u vrlo kratkom vremenskom razdoblju. Slušajte ih, svjesno, zapišite, analizirajte, što god vam pričinja zadovoljstvo. Nužno je osvijestiti razliku. Vizualni i auditivni podražaji stvaraju nesuporedive emocije. Vidjeti fotografiju mora i čuti njegov šum, imaju naoko isti zadatak, ali način na koji stižu do cilja i benefit koji nose su prilično drugačiji. Svjesni smo da živimo u vremenima kada je glas presudniji no ikad. Objasniti nove koncepte, isporučiti jasne informacije, začiniti to sve detaljima, preliti emocijama… kako drugačije nego glasom. Da skratim ovaj kratki pokušaj skretanja pažnje na bitnu temu, glas je neophodan svaki put kada vaša poruka ne može u potpunosti objasniti sama sebe.

Slažete li se? Kakvo je vaše iskustvo?

Video CV

Moj video CV specifičan je po tome što sam se 'ogolila', rezultat je to 13 godina različitog radijskog iskustva, naučenih tehnika vokalnih mogućnosti, opuštenog otočkog karaktera, glumačkih radionica u studiju Kubus i na Nov@ TV i neumornog istraživačkog duha. Bilo da želiš suradnju ili svoj autentični Video CV - javi se! Katarina :)