Znaš li da ti ego nije uvijek frend?

blog_ego_

Kada sam 2009. snimila svoju prvu reklamu nisam se zamarala pravilima u svijetu voice overa, odnosno da pojednostavnim, u svijetu spikera. Ma, zapravo, mislim da se tada, s obzirom na godine, nisam zamarala ni sa čim. Bila sam u tom trenutku turbo ponosna na svoje prvo spikiranje. Disala sam plitko, tekst koji sam dobila preletjela pogledom dva puta, važno se nakašljala i dala audio producentu znak da sam spremna. Kakvo razgibavanje, izgovaranje samoglasnika, dogovor s dijafragmom, podcrtavanje ključnih riječi, snimanje na mobitel i preslušavanje valja li… No need, dobro je!

Sladak je taj mladenački ego, dok ne postane opasan, a opasan postaje kada ti ne dozvoljava napredak. To se zna dogoditi ukoliko ti nitko ne daje kritiku, a možda je ni ne čuješ ili pak određena kritika jako zaboli. Ouch! I što sad? Kraj svijeta, nisi najbolji? :)
Bol je dio života, to treba prihvatiti na vrijeme i krenuti dalje, jer u protivnom ništa od napretka.
Ako si poslom „boostaš“ ego, krećeš se vrlo upitnim smjerom. Ti si ti, jedan jedini, svi drugi su već zauzeti, znaš to. Bolje zavrnuti rukave i uhvatiti se posla, napraviti najbolje što možeš od svog talenta jer vrijeme curi, a ti ga trošiš na neproduktivan način.

Svoj sam ego godinama relativno dobro držala zauzdanog, što i nije baš jednostavno u „svijetu mikrofona“. Da se razumijemo, „sajam taštine“ danas je sveprisutan pojam, posebno u medijima i posebno kada imaš moć pridobiti pažnju. No, u ovoj priči, g. Ego mora biti zaboravljen. U svijetu reklama ti kao spiker nisi na taj način važan, nisi nikakva zvijezda. Ti si osoba koja ima talent i priliku. Kad staneš pred mikrofon i upali se crveno svjetlo, najvažniji na svijetu je proizvod/usluga koju reklamiraš, reflektor je uperen u njega, on je alfa i omega, početak i kraj, on je sve. U trenutku snimanja važniji je i od lica klijenta, agenta, bilo koga u prostoriji. Tu za ego nema mjesta. Neki bi rekli da to shvatiš kad te krenu snimanja, no ja mislim da to shvatiš u trenutku kada te život okruži pravim profesionalcima. Promatraš ih. Analiziraš. Svaki profesionalac u trenutku ulaska u studio, sve ostavlja vani i kompletno se podređuje onome što prodaje u tom trenutku. Unosi se u ulogu.

Zahvalna na svakoj prilici koju mi je život servirao, a ponekad i toliko sretna da bih najradije skakala po sobi od tornada zahvalnosti koji me obuzme. Jasno, imaš loše dane, imaš dobre dane, kao i u svakom poslu, kao i u svačijem životu… Ponekad lupaš glavom o zid i pitaš se jesam li na pravom putu.
Ipak, znaš da svaki tvoj dan učenja, istraživanja i truda napokon postaje smislen kada te pozovu na natječaj i izaberu u moru vrhunskih profesionalaca koji su na ovom malom, ali zahtjevnom tržištu već godinama. Dobiti angažman danas nije nimalo jednostavan zadatak. Kako je to nekada bilo, uvijek bih rado slušala od mojih spikerskih mentora i “idola”.

Projekt Hrvatske Pošte mi je, između ostalih, samo još jedna potvrda da sam na pravom putu i da se svaki trud, predan pristup poslu, i rad na sebi – itekako isplati!

Kada odlučite raditi na sebi i učiti, topla preporuka je da dobro otvorite oči, slušate unutarnji glas i učite samo od najboljih, a ne zaboravite – njih ima jako puno i ne skrivaju se samo na vašem radnom mjestu ili u obitelji, već svuda oko vas. :)

Sretno s učenjem i vjerujem da će vam se 2016. godina ugledati na onu prošlu pa se i nadam da ste s prošlom zadovoljni jer to ne ovisi o nikome osim o Vama samima.
Samo ‪#‎fairplay

‪#‎katarinamoskatelo

Reklama za Hrvatsku poštu


Hvala Hrvatska pošta i hvala agenciji Park Avenia!